Címek

Friss topikok

Archívum

2012.01.01. 14:14 Hannabori

Egy újabb nehéz (?!) döntés...

 Figyelve a történéseket, újból aktuális megnyitni blogunkat. A helyzet annyiban nem változott, hogy a magánnyugdíj-pénztárban maradók ismét döntés előtt állnak, és hogy e döntés nehéz vagy sem, mindenki döntse el maga. Mi mindenesetre megpróbálunk segíteni, hogy a döntés könnyebb legyen. 

Közel egy éve a törvényalkotók átalakították a nyugdíjrendszert, és "A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról" szóló 2010. évi CLIV. törvény rendelkezései alapján a mintegy 3 millió pénztártag száma 102 ezerre csökkent.

A hivatkozott jogszabály 36. §-a nem hagyta meg a valóban szabad döntést, hiszen a maradó tagokat - a munkáltatói befizetések fenntartása mellett - a jövőre nézve 2011. december 1. napjától teljes mértékben kizárta az állami nyugdíjrendszerből.

A 2010. évi CLIV. törvény 36. §-a "A társadalombiztosítási nyugellátásról" szóló 1997. évi LXXXI. törvény (továbbiakban: Tny.) 2. §-át az alábbi (6) bekezdéssel egészítette ki:

 

"(6) Az a személy, aki

a) 2011. január 31-ét követően létesít magán-nyugdíjpénztári tagsági jogviszonyt, a jogviszony létesítésének időpontjától, de legkorábban 2011. december 1-jétől kezdődően,

b) 2011. január 31-éig kezdeményezi a magán-nyugdíjpénztári tagsági jogviszonyának fenntartását, 2011. december 1-jétől kezdődően

a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben további szolgálati időt nem szerez, és az ezt követően szerzett keresete, jövedelme a társadalombiztosítási nyugellátások megállapítása során nem vehető figyelembe, azonban a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32/B. §-ában meghatározott feltételek szerint az időskorúak járadékára jogosult.”

 

Ez a rendelkezés gyakorlatilag a maradó pénztártagoktól megvonta az állami nyugdíjrendszer előnyeit azzal, hogy a mindösszesen 34%-os nyugdíjjárulék befizetésből 24%-ot ezen pénztártagok munkáltatói utánuk az állami nyugdíjalapba fizetnek. A törvény ezen rendelkezésének alkotmányosságát - több másik mellett - különböző szervezetek és magánszemélyek támadták, blogunk korábbi bejegyzésekben foglalkozott is a várható alkotmánybírósági döntésről, annak esetleges következményeiről. Figyelemmel a hivatkozott szabályozásra, sokan csak emiatt - nem önként és szabad meggyőződésükből - döntöttek az átlépésről, és hagyták ott korábban választott magánnyugdíj-pénztárukat. Sokan közülük éltek az általunk is többször belinkelt jognyilatkozat letétbe helyezésének intézményével, azt gondolom, hogy a mostani történéseket látva nem hiába tették ezt.

 

Mi történt az elmúlt egy évben?

 

Az Alkotmánybíróság - bár többször elővette az ügyet, határozattervezeteket készítettek - mégsem határozott, 2011. december 28-án - amikor a jogszabály adta keretek között erre utoljára lehetett volna lehetősége - nem vette fel a döntés ódiumát.

 

Ezt megelőzően azonban az Országgyűlés meglepő döntést hozott:

2011. december 23. napján elfogadták a 2011. évi CXCIV. törvényt Magyarország gazdasági stabilitásáról. E törvénnyel több jogszabályt - köztük a Tny.-t - is módosították. A törvény 49. § (9) bekezdése eltörölni rendeli a számos esetben támadott és a 2010. évi CLIV. törvény 36. §-ával bevezetett fent idézett rendelkezést (Tny. 2. § (6) bekezdését), amely a maradó pénztártagokat 2011. december 1. napjától kizárta a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből. A törvény megnyitotta újból a lehetőséget arra, hogy a magánnyugdíj-pénztártagok áttérjenek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe (49. § (6) bekezdése), erre 2012. március 31. napjáig van lehetőség, és a tagok eddigi kötelező tagdíját (10%) véglegesen átirányította a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe.

A törvény indokolása kimondja, hogy "összhangban a kötelező tagdíjfizetésre vonatkozó rendelkezések megszűnésével indokolt megteremteni a magánnyugdíj-pénztári tagok visszalépési lehetőségét. Visszalépés esetén a tag pénztártagsága alatt összegyűjtött tagdíj-kiegészítést a tag rendelkezése szerint részére ki kell fizetni, vagy önkéntes pénztárba, vagy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe kell utalni. A kötelező tagdíjfizetés megszüntetésével, valamint adő szabály, mely szerint aki korábban pénztártag maradt, a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépési lehetőség megteremtésével egyidejűleg a kiszerződés jogintézménye (tehát, az, aki a magánnyugdíjpénztárban maradt, így 2012. januárjától elért keresetei, jövedelmei nem számítanak be a majdani állami nyugdíjába), hatályon kívül helyezésre kerül, mivel a 10% egyéni járulékfizetés a továbbiakban nyugdíjjogosultságot keletkeztet."

 

Összegezve: az eddig megismert és törvényi szintre emelt szabályozásból tehát az derül ki, hogy ismét megnyílt a kapu az állami nyugdíjrendszerbe, de tekintettel arra, hogy mind az pénztártagokat, mind a korábban átlépőket az állami nyugdíjrendszer azonos módon kezeli (hiszen azonos a befizetésük mértéke is), a mai napig pénztárukban maradóknak semmi okuk nincsen a váltásra.

7 komment

Címkék: döntés nyugdíj alkotmánybíróság állami társadalombiztosítás országgyűlés nyugdíjpénztár magánnyugdíj


A bejegyzés trackback címe:

https://nyugdijsegitseg.blog.hu/api/trackback/id/tr313511085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hórusz-h 2012.01.01. 15:14:21

Szóval mégiscsak érdemes volt maradni, nagyon is érdemes. Kíváncsian várom az új fejleményeket, talán még nem tisztázott, hogy is gondolják a továbbiakat.
Erről fog szólni a továbbiakban a blog.

BŐS 2012.01.01. 16:52:51

egyébként azt nem tudja valaki, hogy a visszalépés most hogyan fog történni

annak kell nyilatkozni, aki vissza akar lépni; vagy megint azoknak, akik maradni akarnak

remélem időben kiderül, nem április elsején :)

Hannabori 2012.01.01. 17:16:30

@BŐS: A pénztártagnak kell jeleznie a magánpénztára felé, hogy át akar lépni az állami rendszerbe. Most kivételesen nem a maradóknak kell sorban állni:)

Hórusz-h 2012.01.01. 17:35:59

@BŐS: Szerintem még senki nem tudja, de ha ez nyilvános lesz, közzé fogjuk tenni.
Ilyesmit tervezel?

2012.01.01. 19:49:16

Lényegében önkéntes pénztáraknak lehet a továbbiakban nevezni ezeket a számlákat, ha egyébként a pénztárad vállalja a további számlavezetést és befektetés kezelést, mivel ha nem érkezik elegendő további összeg a számlákra, akkor az nem lesz kifizetődő sem a pénztárnak, sem az egyénnek. Én például az elmúlt több mint 1 év alatt több száz ezer forintot vesztettem csak azért, mert egy fillét nem érkezett a számlámra és a legkockázatosabb portfólió miatt csak veszteségem volt. Másrészt továbbra sem vagy teljes információ birtokában: egyrészt az állam egyszerűen napról napra váltogatja az álláspontját, másrészt a jogorvoslati fórumok döntésképtelenek (mind a hazai, mind az európai), harmadrészt a pénztár nem tudja naprakészen megmondani, hogy mennyi a hozamod, a reálhozamod, a tőkéd. Nekem például egy 3 hónappal ezelőtt összesen értéket tudnak prezentálni, amiből csak az egy évvel ezelőtti állapothoz képest a veszteség látszik, de hogy ebből mennyi a hozam és a reálhozam, az nem derül ki.

Mollie 2012.01.01. 20:45:59

@Zoltanius: Ezek szerint te akkor átmész az államiba? Pedig most sokkal szívderítőbb a helyzet, mint januárban volt, hiszen államit is kapsz.
Gondolod, hogy ott jobb lesz?

huvosvadasz · http://huvosvadasz.blog.hu 2012.01.02. 01:45:47

Hat kurvara nem szivderito a helyzet, mert januarban meg arrol volt szo, hogy tovabbra is megy ugyanannyi penz (sot, tobb) a MNYP-ba, mint korabban, es kozben meg bizhatott abban az ember, jogy az AB elkaszalja a 'kiszerzodest', vagy, hogy egy kesobbi kormany allitja vissza a rendet. Most viszont mindenki allami nyugdijas lett. Aki maradt, annak az eddig felgyult befekteteseit nem koltotte el az allam. Jogos a megfigyeles, onkentesse alakult vele a magan. (persze jobban jart, aki maradt, mint aki nem, ez nem kerdes)
süti beállítások módosítása