Címek

Friss topikok

Archívum

2011.01.14. 15:28 mollie

Közelgő határidők és igazolási kérelem

 Amint ismeretes, a 2010. december 21-én kihirdetett 2010. évi CLIV. törvény és a végrehajtására kiadott 297/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet szerint a magánnyugdíj-pénztári tag a magánnyugdíjrendszerben fennálló tagsági jogviszonya fenntartásának szándékáról 2011. január 31. napjáig kell nyilatkozzon az ONyF ügyfélszolgálati irodáinak valamelyikén, mégpedig személyesen. A nyilatkozattételi jog tehát sem meghatalmazott útján, sem írásban nem gyakorolható. 

A nyilatkozattétel elmaradása azt eredményezi, hogy a magánnyugdíj-pénztári tag e tagsági jogviszonya 2011. március 1. napjával automatikusan megszűnik.
 
A törvény azonban lehetőséget biztosít azoknak, akik a nyugdíjigazgatóság előtti nyilatkozattételben bizonyos – a törvényben felsorolt okból – akadályozva vannak, ők 2011. január 21-éig írásban kérhetik a nyugdíjigazgatóságtól a helyszíni nyilatkozattétel lehetőségét. 
Ilyen írásos kérelmet előterjeszthet:
aki testi fogyatékossága vagy
egyéb egészségügyi ok miatt a személyes nyilatkozattételben akadályozott, vagy
személyi szabadságát korlátozó büntetés vagy intézkedés hatálya alatt áll. 
 
Mindazok, akik 2011. január 31-ig tartósan külföldön foglalkoztatottnak, tartós külföldi szolgálatot teljesítőnek vagy külföldi tanulmányokat folytatónak minősülnek, a pénztártagság fenntartására irányuló nyilatkozatukat – szintén személyesen – a Magyar Köztársaság külképviseletén is megtehetik. 
 
A törvény kifejezetten tartós külföldi jogviszonyról szól, az átmenetileg külföldön tartózkodók, családtagi jogcímen kint élők, külföldön élő munkanélküliek, stb. e körből kiesnek, ha nem tudnak 2011. január 31-ig visszatérni Magyarországra, a nyilatkozat megtétele céljából. Ezzel kapcsolatban ajánljuk az Index cikkét olvasásra: 
 
Van azonban e törvényben is jogi lehetőség ún. igazolási kérelem benyújtására a nyugdíjfolyósító szerveihez:
„ (6)…. A helyszíni nyilatkozattételre jogosult személy, illetve a tartósan külföldön tartózkodó pénztártag [24. § (10) bekezdés], ha nyilatkozatát 2011. január 31-éig rajta kívül álló okból nem tudta megtenni, akkor az akadály megszűnésétől számított 8 napon belül, de legkésőbb 2011. február 28-áig a nyilatkozat 24. § (10) bekezdése szerinti módon való pótlásával egyidejűleg igazolási kérelmet terjeszthet elő.
(6a) A (6) bekezdés szerinti igazolási kérelemről a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv annak előterjesztését követő 15 napon belül, a közigazgatási hatósági eljárás szabályai szerint eljárva dönt.
(6b) Az igazolási kérelem jogerős elbírálásáig a kérelmező pénztártag követelésének értéke a 24. § (11) bekezdése szerint nem adható át. Ha az igazolási kérelemnek helyt adnak, a magán-nyugdíjpénztári tagság nem szűnik meg, illetve 2011. március 1-jére visszamenőlegesen helyreáll.”
 
Az igazolási kérelem benyújtására tehát két határidőt is találunk a törvényben: az akadály megszűnésétől számított 8 napon belül kell benyújtani (ezt nyilván igazolni is kell), de legfeljebb 2011. február 28-ig lehet megtenni, ez utóbbi határidő tehát jogvesztő jellegű. 
 
Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a közigazgatási hatósági eljárás szabályainak alkalmazhatósága egyben azt is jelenti, hogy ha a nyugdíjfolyósító igazgatási szerv az igazolási kérelmet elutasítja, azellen megnyílik a bírósági út lehetősége: a bíróság a közigazgatási perekre irányadó szabályok szerint jár el és hoz ítéletet az igazolási kérelem ügyében. 

Szólj hozzá!

Címkék: nyilatkozattetel magannyugdij maganpenztar onyf igazolasi kerelem birosag


A bejegyzés trackback címe:

https://nyugdijsegitseg.blog.hu/api/trackback/id/tr312583600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása