Címek

Friss topikok

Archívum

2011.01.08. 16:52 Hórusz-h

Tudja-e Ön, hogy

·         a pénztártagnak a nyugdíjbavonulását megelőzően (az ún. felhalmozási időszakban) bekövetkezett halála esetén az egyéni számla hagyatékának nem része. A tag a halála esetére természetes személy kedvezményezett(ek)et jelölhet, amely többet jelent, mint egy „sima” örökölhetőség (hogy a jelenleg még kidolgozatlan új özvegyi nyugdíj-szabályokról ne is beszéljünk), ugyanis kedvezményezett nemcsak a gyermek vagy a házastárs lehet, hanem bárki, aki a pénztártag halálakor életben van; a kedvezményezett-jelölés pedig bármikor visszavonható és új kedvezményezett(ek) is jelölhető(k). 

·         a pénztártag nyugdíjazásakor (ide értve a korengedményes nyugdíjat, előnyugdíjat, szolgálati nyugdíjat, rokkantsági nyugdíjat is) választhat: az egyéni számla egyenlegét beválthatja az általa megfelelőnek tartott életjáradékra vagy - amennyiben a nyugdíjkorhatár eléréséig a különböző pénztárakban összeszámított tagsági jogviszonya nem haladja meg a 180 hónapot - egyösszegben felveheti. Az életjáradékot a pénztár biztosítóintézettől vásárolt járadékkal teljesíti.

A választható járadékfajták:

- ún. egyszerű életjáradék

- elején határozott időtartamos járadék

- végén határozott időtartamos járadék

- kettő vagy több életre szóló járadék

Az életjáradékot a pénztár a tag számára élete végéig havonta előre folyósítja.

Az elején határozott időtartamos életjáradék jellemzője, hogy a pénztár a járadékfolyósítás időpontjától számított, előre meghatározott időtartam lejártáig a pénztártagnak, illetve kedvezményezettjének, a meghatározott időtartam lejárata után pedig csak a pénztártag élete végéig folyósít járadékot. A végén határozott időtartamos logikája ellenkezője az előzőnek: a pénztár az életjáradékot a tag részére élethosszig folyósítja, majd a halála után - a szolgáltatási szabályzatban - előre meghatározott időtartam lejártáig a kedvezményezett is jogosult a járadékra.

Íme, egy leegyszerűsített életjáradék-kalkulátor az egyszerű életjáradék kiszámításához.

http://www.vg.hu/kalkulatorok/eletjaradek, emellett ajánlom a következőt is: http://www.moneychimp.com/calculator/retirement_calculator.htm 

·         a 2010. évi CLIV. törvény szerint akkor, ha az adott nyugdíjpénztár megszűnne – pl. a tagok minimum alá csökkenése esetén -, a végelszámolás keretében a tag 30 napon belül nyilatkozni köteles, melyik pénztárba kíván átlépni. A nyilatkozattétel elmaradása esetén a tagot a végelszámoló automatikusan visszalépteti a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe.

Tehát a 2011. január 31-i, a pénztári tagság fenntartásáról történt nyilatkozattétel után ez a lehetőség egy „kiskapu” az állami rendszerbe visszalépéshez.

Fordítva azonban nem érvényes: tudja-e Ön, hogy amennyiben 2011. január 31-ig nem nyilatkozik a pénztári tagsága fenntartásáról, a továbbiakban nem térhet oda vissza?  

·         a demográfiai előrejelzések szerint 2050-re a teljes népesség 9 millióra tehető, amelynek 35,5 %-a nyugdíjas lesz, ebből 25 % öregségi, 10,5 % rokkantnyugdíjas. Tehát amíg a népesség 11,3 %-kal csökken, a nyugdíjasok száma 26,8 %-kal nő. (forrás: Nyugdíj és Időskor Kerekasztal).  

2 komment

Címkék: öröklés életjáradék társadalombiztosítás demográfia magánpénztár visszalépés magánnyugdíj kedvezményezett járadékfajták


A bejegyzés trackback címe:

https://nyugdijsegitseg.blog.hu/api/trackback/id/tr892569961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagymenő 2011.01.08. 18:05:33

kedves hórusz! van kedved blogolni a the most wanteden? adok neked admint, csak írj nekünk is! mindent ami nyugdíj! küldj nekünk mailt!

fajanka 2011.01.08. 21:30:33

Én maradok Nyilatkoztam.
Közalkalmazott vagyok, nincs vagyonom, kilátásom sem...Van 15 évem a nyugdíjig
De nem vagyok hajlandó birkaként élni...
Hívhatnak idealistának, hülyének...
De az én életem ráment a rendszerváltásra - párttól független.
Loser-nek is hívhattok - nem léptem, nem vállalkoztam, adót fizettem, mindig. Ezért maradok manyup.
süti beállítások módosítása