Címek

Friss topikok

Archívum

2011.01.05. 18:21 magyi

Az állami nyugdíj egészen biztosan csökkenni fog

Januárban a magánnyugdíjpénztár-tagoknak dönteniük kell, hogy az állami rendszert választják, vagy maradnak a pénztárukban. De ehhez tudniuk kell, hogy az állami rendszerben mire számíthatnak 10-20 vagy akár negyven év múlva. Mondhatnánk, hogy a ”fene” sem tudja, hogy akkor mi lesz.

De azt tudjuk, hogy most hogyan működik, és azt is, hogy a kormány mit tervez. Jelenleg a nyugdíjak forrása két részből áll: a befizetett nyugdíj célú befizetésekből és az egyéb odairányított adóbevételekből, hiszen a nyugdíjalap hiánya jelentős, közel 700 milliárd forint.
Nem csak azért hiányos a nyugdíjalap, mert az aktív, járulékfizetők jelentős része ma még a járulékának kb. egynegyedét a magánnyugdíjpénztárakba fizeti, ami kb. 360 milliárd forint, hanem azért is, mert a hatályos törvények alapján keletkezett nyugdíjak összege erősen meghaladja a nyugdíjcélú befizetéseket. 
Persze ennek alapvetően demográfiai és foglalkoztatási oka van: viszonylag kevés ember dolgozik és szerencsére sok, egyre több ember éli meg a nyugdíjkorhatárt és aztán még sok évig él.
A várható élettartam nagy valószínűséggel tovább fog növekedni. Talán nőni fog a foglalkoztatás is. Reméljük. De valószínűleg az eltartó-eltartott arány nem fog radikálisan javulni.
Vagyis, ha azt gondoljuk, hogy a jelenlegi átlagos állami nyugdíjnak nem szabadna csökkennie (sőt, talán növekednie kellene), hosszútávon arra kellene berendezkedni, hogy a nyugdíjcélú befizetéseket a mindenkori hatalomnak ki kell más adóbevételekkel egészítenie.
Ezzel szemben a kormány december közepén hozott határozata, 1281/2010 (XII.15.), imígyen szól:
„1. d. nyugdíjat csak a nyugdíj céljára befizetett összegből lehet finanszírozni, a költségvetés egyéb bevételeinek terhére nyugdíj nem fizethető, …”
Magyarra lefordítva ez nem jelent kevesebbet, mint azt, hogy a kormány bejelentette, az állami nyugdíj egészen biztosan csökkenni fog. Méghozzá elég jelentősen. Rövidtávon minimum 10%-kal, középtávon 20-30%-kal. Hosszútávon, pedig, sajnos, a fene sem tudja.
Akiknek most dönteniük kell a nyugdíjukról, fontos, hogy a kalkulációnál ezt is vegyék figyelembe.

4 komment

Címkék: kormány nyugdíj hiány állami csökkenés magánnyugdíj


A bejegyzés trackback címe:

https://nyugdijsegitseg.blog.hu/api/trackback/id/tr962563178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jucmuc 2011.01.05. 20:44:15

Ezt valóban nem árt tudni, köszönöm.
Szívesen olvasnék más tanácsokat is.

LGSHINE 2011.01.06. 15:15:52

Én tegnap kaptam meg a manyup értesítésemet. Eddig nem foglalkoztam vele, de tegnap úgy döntöttem, hogy maradok. Főként azért, mert mire nyugdíjba megyek, hol lesznek ezek már...

aszekelyek 2011.01.09. 17:32:05

"Ezek" hol lesznek, azt sem tudni de te nem bízol a ballibben, hogy megvédi a nyugdíjadat ha visszavádaskodják és hazudozzák magukat eccer? :DDDD nem szép tőledLehet, hogy olvastad te is a törvényt, amit tavaly elfogadtak és amellyek mindenféle jogodat átadták volna a továbbiakban a külföldi nyugdíjbiztosítóknak? Ha csak úgy nem,... hogy ennyire nem bízol abban, hogy négy év múlva majd megfordítják ők a tendenciát, a csökkenő népesség, kontra nyugdíjasok száma.. Bár már eddig is sokat tettek, például az OEP-nél is, hogy lehetőleg minél kevesebb nyugdíjas érje meg azt azt időpontot.

Szarvasbogár 2011.01.12. 00:06:53

Azért ahhoz, hogy a nyugdíjkasszának ekkora a hiánya, jelentősen hozzájárul az adómorál is, a feketézések, és a sok minimálbérre bejelentett ember. Persze ezeknek az embereknek nem kell majd túl sok nyugdíjat fizetni.
süti beállítások módosítása