Címek

Friss topikok

Archívum

2011.01.09. 18:11 magyi

Milyen szempontok alapján döntsenek a magánnyugdíjpénztár-tagok?

H    Holnap kiderül, hogy az Alkotmánybíróság megtárgyalja-e a közeljövőben a számtalan magán és egyéb (SZEMA, Stabilitás, MSZP) beadványt, amelyek a nyugdíj-csomag két fontos részének a megsemmisítését kérik:

január végéig kell a tagoknak dönteniük arról, hogy maradnak-e a pénztárakban               vagy átmennek a teljesen állami rendszerbe, mindezt személyesen
ezt a döntést erősen befolyásolja az a passzus, amely szerint elvesztik a                       későbbiekben az állami nyugdíjuknál a szolgálati időt, vagyis radikálisan csökkenne az         állami nyugdíjuk.
A beadványok megtalálhatóak az interneten, pl.:
Ezért arról nem írok, hogy miért alkotmányellenes, hogy egy hónapon belül, személyesen kell nyilatkozni, és hogy a kormány többség szerint a pénztárakban maradók elvesztik az állami nyugdíjukat.
Viszont a pénztártagok számára életbevágóan fontos, hogy még január vége előtt döntsön az Alkotmánybíróság. Hiszen a döntés nélkül azt kell mérlegelniük, hogy lesz-e a közeljövőben, még a nyugdíjas éveik előtt olyan kormány, amely helyreállítja a törvényes rendet.
Számtalan kalkulátort találhatunk már az interneten, amely segíthet a döntésben. Pl.:
De ezek mindegyike a jelenlegi szabályok alapján készült. Mire a mostani 20-50 év közöttiek nyugdíjba mennek, ezek a szabályok a demográfiai változások miatt, nagy valószínűséggel, megváltoznak: a nyugdíjkorhatár várhatóan magasabb lesz, a nyugdíj meg kevesebb.
 Egyes becslések szerint a jövedelem egyharmadára, felére is lecsökkenhet. Persze ez erősen függ a pénztártag életkorától, hiszen 30 év múlva egy még elöregedettebb társadalomban fogunk élni.
Ha holnap úgy dönt az Alkotmánybíróság, hogy még ebben a hónapban megtárgyalja az indítványokat, reményeink szerint nem csak a demokráciába vetett hitünk térhet vissza, hanem sok ember kikerülhet abból a csapdából, amelyben most joggal érezheti magát.

Szólj hozzá!

Címkék: döntés alkotmánybíróság csapda kalkulátorok ab beadványok


A bejegyzés trackback címe:

https://nyugdijsegitseg.blog.hu/api/trackback/id/tr712572210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása